Nybörjarkurs

För gemene man förknippas bin i första hand med den utsökta honungen, men våra bin producerar så mycket mer! För att nämna några exempel:

 • 75-80% av ett bis insats utgöres av att pollinera blommorna
 • Vaxet som produceras används inom kosmetikatillverkningen till hudkräm och salvor. Man kan även gära bivaxljus och tvål.
 • Det finns även de inom hälsokostbranchen som uppskattar pollen och bi-bröd insamlade av bina.

För att detta skall kunna fungera som den miljövårdande funktion det i vår natur utgör, krävs att vi människor tar vårt ansvar genom vår biodling.

Vi behöver bli fler biodlare i sverige! Den inhemska produktionen räcker bara till halva vår nuvarande konsumtion så det finns marknad för många fler!

Genom Studieförbundet Vuxenskolan (SV) och Folkuniversitetet, anordnas årligen vår och höst kurs i biodling för nybörjare. För Dig/Er som känner ett spirande intresse för biodling/miljövård, erbjuder vi vår populära kurs som leds av Mikael Lagerman. Mikael har haft bin sedan 2005 och håller kurser och engagerande föredrag om bin och biodling.

Ta ett smakprov på Mikaels bi-kanal.

Oavsett om du har bin, tänker skaffa dig bin eller bara vill lära dig mer om bin och biodling, så är det rätt kurs för dig!

Vårkursen omfattar 30 timmar fördelade på 6 kvällar samt 4 besök i bigårdar:

 1. Introduktion, hur blir jag biodlare.
 2. Biskötsel
 3. Binas biologi, sjukdommar
 4. Honungshantering
 5. Drottningodling, förädling av bin
 6. Bisjukdomar och parasiter
 7. Bigårdsbesök vårundersökning april
 8. Bigårdsbesök utökning av bisamhället. maj
 9. Bigårdsbesök avläggare maj
 10. Bigårdsbesök skattning, slunga honung. Juni

Höstkursen har i stora drag samma inehåll men inleds med en teori-into och två praktikträffar i slutet av augusti för att sedan med sjunkande temperatur fortsätta med sju teoriträffar.

Vårkursen startar i slutet av februari och avslutas till sommaren, höstkursen startar i slutet av augusti och avslutas i oktober.

Anmälan görs via Studieförbundet Vuxenskolan (SV) eller Folkuniversitetet.

SV har redan lagt ut 2018 års höstkurs under denna länk.