Min första svärm

av Mikael Lagerman 2007

1a juni 2007, vid 19-tiden ringde Ulf K upp mig från sitt hem vid Östra sjukhuset. De hade hittat en 20 x 40 cm svärm hängande i en häck utanför sitt hus.

Bina var väldigt fogliga och inte många flög upp då jag iklädd slöja och heltäckande klädsel sköt in en LN-låda med botten med spärrat fluster under svärmen och började dra undan grenar som skulle spärra nedfallet.

Med tre distinkta ruskningar hade svärmen dråsat ner i lådan. De höll sig snällt där och jag kunde utan större brådska sätta på en andra LN låda och lock innan jag bar ut hela paketet och ställde det på gångvägen jämte häcken så att bina skulle komma till ro.

Efter en kvart ställde jag in kupan i bilen och slog ett lakan runt den för att hålla eventuellt utsmitande bin kvar vid kupan.

Väl hemkommen ställde jag kupan bland mina andra samhällen, stoppade ner tio ramar i övre lådan och la på ett isolerat lock. Vid det laget var det nermörkt och vi tog nattvila.

Dagen därpå fyllde jag upp även den nedre lådan med 10 ramar. Skrapade ihop drygt en golfboll stor kula med hoppkramat bivax som svärmen producerat under natten för att bygga vildbyggen.

Nu en vecka senare kan jag bara konstatera att svärmen är vid stark vigör och verkar ta god vara på det gods draget. Planen är att byta drottning då mina nyodlade drottningar är äggläggande, men det verkar inte brådska då svärmen inte visat tecken på aggrisivitet.

Göteborg 070607